Watsu avagy Vizimasszázs – A Lebegtető Pihenés

A Watsu- vizimasszázs, viziterápia – kifejezés így két szó összetételéből jött lére: az angol water (víz) és a japán shiatsu szóból.

Eredete

A Watsu egy viziterápia, melyet a 80-as években alkotott meg Harold Dull terapeuta. Japánban tanulta meg a Shiatsu masszázs alkalmazását, ami ősi keleti ujjnyomásos technikán alapszik. Később Dull Kaliforniában tovább fejlesztette a Japánban tanultakat. Rájött, hogy ha ugyanezeket a kezeléseket vízben végzi, a test szárazföldön meglévő ellenállása megszűnik, így az könnyebben mozgatható.

Hatásai

A víz és a shiatsu együttes hatása a legmagasabb szintű ellazulást eredményezik. Szervi bajok küszöbölhetőek ki azzal, hogy a különböző energiaközpontokra kifejtett nyomások, helyreteszik a testünk energiaáramlását. A stressz teljesen eltűnik a kezelés során és depressziósoknak is ajánlatos, önmaguk megismerése és megszeretése céljából. Az idegrendszerre, emésztésre jó hatással van. Az izmokból a görcsöket kioldja, valamint a műtét után állók rehabilitációját jelentősen meggyorsítja.

Nem javasolt viszont trombózisos, szívritmuszavaros, nagymértékű csontritkulásban, légzőszervi és keringési zavarokkal küzdőknek, valamint fertőző betegeknek hiszen a kezelés mások által is használatos medencében zajlik

A Watsu Kezelés

A vizimasszázs során a vendéget egy medencébe invitálják. A kezelő lebegtetni kezdi a víz felszínén a pácienst. Ez olyan megnyugtató érzéssel kezdi azt eltölteni, hogy úgy érzi lassan minden zaj elcsöndesedik körülötte és átadja magát a lazító lebegésnek. A medence vize testmeleg hőmérsékletű, így a terápián résztvevő szinte eggyé olvad a vízzel, testének határait nem érzékeli.A kezelő körülbelül egy óra alatt átmozgatja minden testrészét, a shiatsu masszázs holisztikus szemléletével  – azaz nem csak a testet, hanem a lelket és a belső energiaáramlását is figyelembe véve. A végén ellebegteti a medence széléhez. Legtöbb helyen lehetőség van ezután az élmények átbeszélésére, hiszen a kezelés olyan hihetetlen kikapcsolással és stresszmegszűnéssel jár, hogy mindenki máshogy reagálhat rá.

A watsu terápia mára már Európában is elterjedt. Sok országban egészségügyi intézetek is használják, orvosok receptként írják fel betegeiknek és ígérnek tőle jelentős állapotjavulást. Magyarországon is egyre több wellness és gyógyközpontban elérhető szolgáltatás. 2007 óta pedig nálunk is indulnak watsu tanfolyamok.