Lomi-Lomi a Hawaii Masszázstechnika

A lomi-lomi egy igen különleges masszázsfajta, ugyanis a Hawaii őslakosoktól származik. Ők a mai napig gyakorolják ezt a technikát, mely a rítusos ősi táncmozdulatokon alapul.

Eredetileg, akkor vették igénybe ezt a fajta masszázst a Hawaii-ak, amikor életükben egy-egy fordulóponthoz, egy új életszakasz kezdetéhez értek. Úgy tartották – és tartják ma is- hogy a lomi-lomi megszabadít a félelemtől, feszültségtől, berögzült rossz szokásoktól és így sikeresek lesznek abban az új élethelyzetben, ami előtt állnak. Kitörli a régi negatív elemeket és új pozitívakat tesz helyébe. Ezzel új személyiséget teremtve az eredendő harmóniához és lelkünkkel való kapcsolathoz térít vissza. A lomi-lomi tulajdonképpen egy szakrális rítus, melyet az őslakosok gyakorolnak.

A Hawaii masszázstechnika manapság már megjelenik a nyugati világban,mint egyfajta masszázs szolgáltatás. Ez  ugyan nem érhet fel soha az őslakosok által hivatalosan végzett technikával, de törekszik annak eredeti céljának megvalósítására. A lomi-lomi a nyugati világban is arra hivatott, hogy az izmok görcsös, stresszes állapotát az energiaáramoltatás útján feloldja. Ugyanúgy célja a bennünk lévő félelem és feszültség megszüntetése, harmóniába hozza testünket, lelkünket.

Az őslakosok mintáját követve a masszázs helyszíne tágas és szellős. A Hawaii masszázs technika a szalonokban relaxációs zenével, füstölőkkel és illó olajokkal társul.

A Lomi-lomi mindig személyre szabott kezelés. Az egyén állapotától függően 45-90 percet vesz igénybe. Fontos része a légzéstechnikák alkalmazása és a váltott nyomástechnika amit a kézre, alkarra és könyökre fejtenek ki. A teljes nyugalom és a szobahőmérséklet elengedhetetlen- mondjuk ez érthető, mert aki fázik az nem tud ellazulni. A masszázs végén 5-10 perces relaxációval válik teljessé. Gyakori kezelések, kúraként fejtik ki legjobban hatásukat, de már egy kezelés is csodákat tehet lelkünkkel és testünkkel egyaránt.

A masszázs alkalmazásakor ugyanúgy vegyük figyelembe az általános szabályokat,mégpedig akinek nem javasolt az általános masszírozás annak a lomi-lomi sem ajánlott. Ilyenek a fertőző betegek, mozgásszervi betegségek, menstruáció és magas láz állapota. Kifejezetten ajánlott viszont feszültségoldásra, állapotjavításra, reuma és ízületi fájdalmak esetében valamint vérkeringés helyreállításához.