Masszázzsal a Betegségek Ellen

A legújabb hírek szerint egy egyszerű masszázs segít a betegségek megakadályozásában. Erősíti az immunrendszert, visszafojtja az agressziót és csökkenti a streszt is.

Mint tudjuk, a masszázs remek módja a feszültség levezetésének, ami ellazulni is segíti az embert. Eddig semmi bizonyíték nem volt arra, hogy ez a módszer az immunrendszert is erősíti, azonban az Alternatív és Kiegészítő Orvoslatok Szakirata (Journal of Alternative and Complementary Medicine) most alátámasztotta ezt az elméletet egy új publikációjában.

Dr. Mark Rapaport és kutatócsoportja a los angeles-i Cedars-Sinai kutatócentrumban 53 emberen végzett kísérleteket. Ezek közül 29-en részesültek 45 perces svédmasszásban, 24-en pedig csak enyhébb masszázsban. A masszázs előtt, alatt, és után többször vérmintát vettek a tudósok a tesztalanyoktól, amiben jelentős pozitív változásokat mutattak ki.

„A kutatás kimutatta, hogy a masszázs nemcsakhogy jól esik, de pozitív hatással is van az emberi testre” – magyarázta Dr. Rappaport. „Az emberek gyakran mennek masszázsszalonba kikapcsolódásként, ám arra még nem létezett bizonyíték, hogy ez az immunrendszerre is pozitív hatással lenne.”

A jelentős fehérvérsejt-szám növekedés mellett (ezek felelősek a betegségek legyőzésében) stresszhormon-csökkenést is regisztráltak a kutatók. A svédmasszázsban részesült csoportnál csökkenést tapasztaltak az arginin vazopresszin hormonnál is, ami az aggresszív viselkedéssel hozható kapcsolatba.

Mostmár tehát nyudogtan reklámozhatjuk, hogy masszázsszolgáltatásaink az immunredszert is erősítik: ügyfeleink is biztosan örülni fognak az új kutatási eredményeknek.

Forrás: Chicago Tribune